VŠE, CO POTŘEBUJETE VĚDĚT K ZÁPISU

VŠE, CO POTŘEBUJETE VĚDĚT K ZÁPISU

Jak poznat, že je dítě připravené na nástup školní docházky, a jak ho pro ni namotivovat? Správně načasovaný start je stěžejním faktorem budoucího vztahu dítěte k učení, potažmo školních úspěchů či neúspěchů. A se zbrusu novou stylovou výbavou se váš prvňáček nebude moct školy dočkat. Podívejte se třeba na nabídku originální české značky BAAGL!

Zbytečný odklad, stejně jako předčasný nástup do školy může negativně ovlivnit úspěch a sebevědomí dítěte i jeho motivaci do dalšího studia. Připravili jsme pro vás shrnutí Desatera pro rodiče dětí předškolního věku, jež sestavili odborníci MŠMT na předškolní vzdělávání a které by vám mělo napovědět, jak je na tom váš potomek.

1. Dítě je pohybově a fyzicky zdatné
Prvním bodem takzvaného desatera je fyzická a pohybová zdatnost dítěte a jeho schopnost se samostatně obsloužit v základních potřebách. Je-li vaše dítě přiměřeně obratné a pohybově zdatné, běhá či chytne míč, dovede-li se samo najíst, obléknout nebo po sobě uklidit a zvládá základní hygienické návyky, mělo by tento bod bez problému splňovat.

2. Odloučení od rodičů není nepřekonatelný problém
Aby mohlo dítě do školy, musí být také zvyklé na odloučení od rodičů a schopné relativně dodržovat dohodnutá pravidla. Žádoucí je rovněž určitá sociální a emoční zralost a stabilita, například při drobných neúspěších či odchylce od naléhavých přání. Dítě by mělo umět projevit svou osobnost a vyjádřit svůj názor či nesouhlas.

3. Dítě komunikuje a ovládá mateřský jazyk
Pro zvládnutí první třídy je důležité, aby se dítě dokázalo domluvit, umělo správně vyslovovat všechny hlásky, tvořit věty a v rámci přiměřené slovní zásoby hovořit s dospělým i dětmi. Podpis hůlkovým písmem, schopnost neverbální komunikace či práce ve skupině jsou také součástí dovedností hodných předškoláka. Podpořit či rozvíjet je můžete mimo jiné četbou kvalitních dětských knih, jaké nabízí třeba nakladatelská značka Ella a Max. V její produkci najdete tituly splňující vše, co očekáváte od dobré dětské knihy: pobaví, nenásilně poučí, rozvíjejí představivost a fantazii, a navíc kultivují čtenářské dovednosti i vkus.

4. Dítě je zručné, ovládá jemnou motoriku a pravolevou orientaci
Chcete-li u dítěte rozvinout tyto dovednosti, nebojte se jej zapojit do běžných činností. Ať už s vámi bude loupat cibuli, válet těsto na pizzu nebo pracovat na zahradě, při tom všem se nejen zabaví, ale také přirozeně podpoří jemnou motoriku. Ta je nezbytná k tomu, aby bylo dítě schopné udržet a vést tužku a naučilo se psát. K jejímu rozvoji dobře poslouží i pracovní sešity plné zábavných úkolů a her či populární samolepkové knížky.

5. Dítě umí rozlišovat zrakové a sluchové vjemy
Orientuje se vaše dítě v barvách a umí rozlišit tvar a velikost? Pak splňuje jedno ze základních kritérií zrakových a sluchových dovedností, kam dále patří schopnost rozpoznat zvuky a reagovat na světelné signály. Dítě by mělo umět rovněž postřehnout rozdíly mezi obrázky nebo vytleskat slabiky ve slově. K nácviku této dovednosti pomohou například i říkanky a písničky. Dítě se díky nim učí vnímat rytmus i melodii jazyka.

6. Jednoduché logické operace nejsou vašemu dítěti cizí
Pro vstup do první třídy je dobré, aby vaše dítě chápalo, že číslovka reprezentuje počet, a umělo například číslem vyjádřit svůj věk nebo napočítat do deseti. Tuto dovednost je možné cvičit rovněž na předmětech. Matematické dovednosti doporučujeme trénovat ideálně hrou. Ve vzdělávací hře Mlsný medvídek děti trénují počítání od jedné do šesti, objevují základy strategického myšlení a logického uvažování. V neposlední řadě se pak učí pracovat s rizikem, přijímat odpovědnost za svá rozhodnutí i prohrávat.

7. Dítě se umí soustředit a vědomě se učit
Soustředění a chuť se učit dokonale prověříte společným nacvičování říkadel, písniček a básniček nebo jakoukoli jinou činností, při níž se vaše dítě něco učí. Pokud vašemu výkladu věnuje pozornost, následně se na danou činnost soustředí a samostatně ji dokončuje, osvojuje si schopnost přirozeného učení, která je posléze ve škole i v životě velmi důležitá.

8. Dítě je přiměřeně samostatné a vnímavé
Pod tímto bodem se skrývá řada základních dovedností, od schopnosti pozdravit a poděkovat až po schopnost dítěte navazovat přátelské vazby nebo se k druhým chovat slušně a ohleduplně. Konkrétně jde například o vyslovení názoru a dělání kompromisů. I to je možné trénovat, například v rámci dětských skupin a kolektivů.

9. Dítě je tvořivé, rádo si hraje a má zážitky
Znáte to, když dítě ani nedutá a pozorně poslouchá, jak dopadne příběh s jeho oblíbeným hrdinou? Vyprávíte si spolu o návštěvě zoo? Pokud o to dítě projevuje zájem a dokáže si povídat o svých zážitcích, je to pro zahájení školní docházky ideální. Dítě by si mělo umět také hrát. Čím více podnětů mu nabídnete, tím větší je pravděpodobnost, že se pro něco nadchne. Tablet nebo televize však takovým podnětem nejsou, jelikož dítě dostatečně nestimulují v oblasti prostorového vnímání, matematických představ ani motorických dovedností aj.

10. Dítě se orientuje ve svém prostředí i v okolním světě a zvládá základní praktické činnosti
Desátý bod je obsáhlým výčtem dovedností a pravidel, která by dítě před zahájením školní docházky mělo znát a respektovat. Spadá sem základní orientace v prostředí či znalost základních pravidel chování u lékaře, v parku, na přechodu... Dítě by mělo vědět, kam chodí do školky, kde bydlí, mělo by zvládat běžné praktické činnosti a situace, s nimiž se pravidelně setkává, jako jsou úklid, oblékání nebo přecházení silnice, a v případě nouze si umět říct o pomoc.

Rozhodnutí o tom, zda dítě do školních lavic poslat, pokud v některé z oblastí zaostává, je vždy na posouzení pedagogů, pedagogicko-psychologické poradny, logopeda a pediatra a nemůže ho učinit rodič sám. Můžete však v dítěti vzbudit zájem o učení a pro školní docházku ho patřičně namotivovat. Jak? Udělejte mu třeba radost krásným vybavením do první třídy!

Značka BAAGL nabízí certifikované, ergonomické, designové aktovky a další školní potřeby. Cenově výhodné školní sety zahrnují aktovku, penál, sáček na obuv, případně ještě desky na sešity nebo svačinový box – vše sladěné do jednoho motivu. Vybírat lze z mnoha atraktivních motivů pro kluky i holky, kterým žádný prvňáček neodolá. A navíc bude ve třídě za hvězdu! Letošním i budoucím prvňáčkům přejeme úspěšný start školní docházky.

z Blogu odvahy

Čím větší, tím lepší… a taky lehčí! Seznamte se s batohy Coolmate

Jako každý rok i letos rozšiřuje BAAGL svou kolekci o novinky, které se pyšní řadou inovací a vychytávek stejně jako...

Ergonomie, design a udržitelnost! To je naše nová kolekce městských batohů!

Navzdory alarmujícím zprávám o množství produkovaného odpadu, tajících ledovcích a vymírajících živočišných druzích se chování populace na planetě Zemi razantním...

Jak správně nastavit batoh nebo aktovku? Zeptali jsme se fyzioterapeutky Ivy Bílkové

Váš prohlížeč nepodporuje video tag. Věděli jste, že v souvislosti se špatným nastavením a užíváním aktovky či batohu hrozí dítěti...

BAAGL je takové moje dítě

S designérkou a brand manažerkou Marií Malákovou o budování úspěšné značky, výchově dcery a českém designuNarodila se v Chomutově jako...

Představujeme nový produkt – dětské bačkůrky BAAGL & FARE!

Hledáte pro své dítě kvalitní bačkůrky? Už nemusíte! BAAGL rozšiřuje sortiment o ergonomické dětské přezůvky vyrobené ve spolupráci s renomovanou českou...

HARRY POTTER KOUZLÍ S BAAGLEM!

Také máte doma školáka, jenž čeká na svůj dopis z Bradavic? Přeneste se s námi do jedinečného světa čar a...

JAK SPRÁVNĚ VYBRAT AKTOVKU? PORADILI JSME SE S FYZIOTERAPEUTKOU

Období prázdnin, které jsou prakticky za dveřmi, znamená pro mnohé rodiče také čas, kdy se začínají poohlížet po nové školní...

PŘIPRAVTE SE NA NOVÝ ŠKOLNÍ ROK UŽ PŘED PRÁZDNINAMI!

Jak děti správně namotivovat, aby po prázdninách zvládly plynulý přechod do školních lavic? Na co je připravit? A jak je...