Správné nastavení školní tašky z pohledu fyzioterapeutky Ivy Bílkové

Správné nastavení školní tašky z pohledu fyzioterapeutky Ivy Bílkové

S Ivou Bílkovou o správném nastavení aktovky či batohu, nebezpečných zlozvycích a o tom, jak se díky správnému užívání školní tašky vyhnout problémům s páteří.

Jak poznám, že je aktovka z ergonomického hlediska nezávadná?
Existuje ITC certifikát, což je Institut pro testování a certifikaci, který kontroluje kvalitu výrobku. Také bývá na etiketě vyobrazena páteř, která vám naznačuje, že jde o ergonomickou aktovku.

Je výběr ergonomické aktovky zárukou správného vývoje pohybového aparátu dítěte?
Bylo by to ideální, ale bohužel to tak není. Musíme dbát na správné nastavení a dítě naučit, jak správně utahovat popruhy, aby byla taška přitáhnuta k zádům. Důležité je rovněž zkontrolovat, jestli je taška nastavena na úroveň pánve a ramen a dítě poučit o jejím správném užívání.

Jaká rizika vyplývají ze špatného nastavení a užívání tašky?
Při nošení batohu na jednom rameni dochází k asymetrické zátěži, což může vést ke vzniku vadného a následně skoliotického držení těla. Vlivem kontinuálního vadného držení pak může dojít k poškození obratlů a ke vzniku skoliózy. Tyto problémy se pak mohou s dítětem táhnout až do dospělosti, což může vést k migrénám nebo výhřezům plotýnek. Nedotažené nebo asymetricky nastavené popruhy zatěžují trapézy a krční páteř, což vede k mžitkám před očima nebo bolestem hlavy.

Jak tedy batoh nebo aktovku správně nastavit, abychom problémům s páteří předešli? Školní taška by měla být na zádech umístěna ve výšce pánve a ramen. To v případě aktovek zajistíme nastavením adekvátní velikosti posuvného zádového systému dle aktuální výšky dítěte a následně symetrickým dotažením ramenních popruhů, stejně jako v případě nastavení batohů. Spodní hrana školní tašky by měla být na úrovni pánve a prostor mezi bedry a aktovkou by měl být volný maximálně na vsunutí naší dlaně. Pomocí hrudního a bederního pásu dotáhneme tašku k zádům. K přitažení obsahu aktovky co nejblíže těžišti těla použijeme postranní stahovací popruhy a trapézové popruhy v oblasti krku.

Jakých zlozvyků bychom se měli při nastavení a užívání batohu vyvarovat?
Rodiče by měli pohlídat, aby byly oba ramenní pásy nastavené na stejnou délku odpovídající výšce dítěte. Ve chvíli, kdy je aktovka zatížena vahou učebnic a dítě má tendenci ji nosit na jednom rameni, může docházet k povolování jednoho z popruhů. Je tedy třeba kontrolovat jejich rovnoměrné dotažení a případně zaaretovat přezkou na popruhu, která zachová pásy v optimální délce.

Má na pohybový aparát dítěte vliv také uspořádání věcí ve školní tašce?
Určitě. Když uložíte tu nejtěžší věc co nejblíže k zádům, přitahujete tím váhu celého batohu ke svému těžišti. Postranní popruhy slouží k přitažení obsahu aktovky co možná nejblíže k tělu.

Jakou funkci plní z ergonomického hlediska bederní a hrudní pásy?
Když si dítě dotáhne hrudní a bederní pás, tak se mu celá aktovka dotáhne k zádům, díky čemuž zůstane spojená s tělem, i když dítě popoběhne. Těžiště aktovky je přilepené k tělu dítěte a ta pak na zádech tolik nelítá.

Jaká by měla být váha naplněné tašky?
Při výběru aktovky by měla vážit přibližně 800–1200 gramů. Naplněná by měla vážit okolo 15 % váhy dítěte, což jsou v případě dítěte s hmotností 25 kg zhruba 3–4 kg. Pokud učitelé apelují na to, aby děti měly s sebou ve škole všechny učebnice, může se váha batohu někdy vyšplhat až na polovinu váhy dítěte, což už je příliš velká zátěž.

Co by podle vás z pohledu fyzioterapeuta měly děti do školy ideálně nosit?
Co možná nejméně věcí. Když to jde, jde dobré se domluvit s paní učitelkou, aby si děti mohly nechávat nějaké věci ve škole nebo mít dvojí učebnice. Dobrým tipem je také nosit do školy prázdnou láhev na pití a vodou ji naplnit až ve škole.

Pro jaké dítě je vhodná aktovka a kdy raději koupit batoh?
Batohy jsou vhodné pro děti zhruba od třetí třídy. Prvňáci a druháci by měli mít pevnou aktovku nebo batoh určený pro prvňáčky, s pevnější konstrukcí, polstrovanými zády a systémem podpůrných pásů. Později je možné začít používat batohy, záleží na výšce a konstituci dítěte. Batohy už nebývají tak pevné, mohou být ohebné, ale měly by být polstrované a zahrnovat několik přihrádek, aby si dítě mohlo uložit nejtěžší učebnice co nejblíže k zádům.

Jak byste z pohledu fyzioterapeuta ohodnotila ergonomické vlastnosti aktovek a batohů BAAGL?
Batohy a aktovky BAAGL mají široké, dobře polstrované popruhy a ergonomicky tvarovaná záda, která podepírají bedra, ale hrudní páteř zůstává trošku volná. Výborná jsou také posuvná záda nebo dobře nastavitelný systém výšky popruhů, díky kterým je možné batoh či aktovku nastavit optimálně na úroveň pánve a ramen. Popruhy jsou pevné a široké, takže dobře roznáší váhu batohu a nepřetěžují tak oblast krční páteře. Většina aktovek a batohů je vybavena hrudním a bederním pásem pro ještě citelnější odlehčení nákladu. Velmi dobré je uspořádání vnitřních přihrádek, které umožňují upevnění těžkých věcí těsně k zádům. Nejtěžší učebnice by pak měly být umístěny do přihrádky, která je nejblíže zádům, tedy k těžišti těla.

___________________________________________________________________________
Iva Bílková absolvovala magisterské studium fyzioterapie na FTVS UK v Praze. Své znalosti čerpala od kapacit v oboru, jako jsou doc. Pavel Kolář, doc. František Véle, prof. Václav Vojta nebo prof. Karel Lewit, který se řadí mezi zakladatele tzv. Pražské školy myoskeletální medicíny. Od roku 2004 působí jako vedoucí fyzioterapeutka v Centru fyzioterapeutické péče FYZIOklinika, kde provozuje soukromou praxi. Ve svých publikacích se mimo jiné zaměřuje na problematiku pohybového ústrojí dětí.



z Blogu odvahy

Správné nastavení školní tašky z pohledu fyzioterapeutky Ivy Bílkové

S Ivou Bílkovou o správném nastavení aktovky či batohu, nebezpečných zlozvycích a o tom, jak se díky správnému užívání školní...

Jak správně vybrat dítěti školní tašku, abychom předešli problémům s páteří?

Rozhovor s fyzioterapeutkou Ivou Bílkovou o ergonomii, vlastnostech školních aktovek a batohů a kritériích jejich správného výběru Jaká jsou specifika...

Čím větší, tím lepší… a taky lehčí! Seznamte se s batohy Coolmate

Jako každý rok i letos rozšiřuje BAAGL svou kolekci o novinky, které se pyšní řadou inovací a vychytávek stejně jako...

Ergonomie, design a udržitelnost! To je naše nová kolekce městských batohů!

Navzdory alarmujícím zprávám o množství produkovaného odpadu, tajících ledovcích a vymírajících živočišných druzích se chování populace na planetě Zemi razantním...

Jak správně nastavit batoh nebo aktovku? Zeptali jsme se fyzioterapeutky Ivy Bílkové

Váš prohlížeč nepodporuje video tag. Věděli jste, že v souvislosti se špatným nastavením a užíváním aktovky či batohu hrozí dítěti...

BAAGL je takové moje dítě

S designérkou a brand manažerkou Marií Malákovou o budování úspěšné značky, výchově dcery a českém designuNarodila se v Chomutově jako...

Představujeme nový produkt – dětské bačkůrky BAAGL & FARE!

Hledáte pro své dítě kvalitní bačkůrky? Už nemusíte! BAAGL rozšiřuje sortiment o ergonomické dětské přezůvky vyrobené ve spolupráci s renomovanou českou...

HARRY POTTER KOUZLÍ S BAAGLEM!

Také máte doma školáka, jenž čeká na svůj dopis z Bradavic? Přeneste se s námi do jedinečného světa čar a...